Når dette er sagt vil jeg allerede nå skrive litt om min filosofi når det gjelder dette med komfort på tur og dens kontraster. Jeg mener at man aldri vil lære seg å slappe skikkelig av foran bålet og holde seg varm og tørr hvis man aldri blir skikkelig sliten eller ”lar seg” bli våt og kald. Disse ytterpunktene og kontrastene tror jeg er nødvendig å erfare om man skal kunne lære noe nytt av det. Selvfølgelig skal man ikke bli våt og kald med vilje, men vi skal heller ikke være redd for å bli det. Terskelen for hva som er greit å utsettes for på tur senkes raskt hvis man tidligere har opplevd å bli våt og kald, men også klart å bli tørr og varm igjen. Dette er mestring som betyr mye, men kan bare erfares gjennom prøving og feiling.
Husk alltid at hvis man aldri gjør feil så bekrefter man bare det man allerede mestrer. I det øyeblikket man feiler, har man erfart noe nytt og kan trekke ny læring ut av det!
På tur i vær og vind!
Når vi drar på tur er det et poeng og holde det ukomfortable litt på avstand og i alle fall så kortvarig som mulig. Vær og vind er en viktig årsak til dette og det kan lønne seg å sjekke værmeldingen nøye for man drar på tur. Særlig hvis været kan ha stor innflytelse på sikkerhet og fremkommelighet. På en annen side burde man også til den grad det lar seg gjøre og er forsvarlig, la vær å sjekke værmeldingen. Været blir som det blir uansett og det å utføre en tur uavhengig av været kan være en god utfordring for de fleste.

På turen er måten vi tenker på største faktor som bestemmer hvordan vi får det. Det handler om konsekvensene av handlingene vi gjør på tur. La meg understreke at det er stor forskjell på å tenke konsekvens og det å være bekymret for ting. Med å tenke konsekvens mener jeg at man stiller seg en rekke spørsmål hvor svaret ofte kan ha en ubeleilig konsekvens. Dette er også noe man må lære å erfare med tid og flere turer. Men ved å tenke konsekvens kan vi eliminere en del ubehag for oss selv på tur og vi kan klare oss med mindre utstyr som igjen fører til lettere sekk! Dette kan være veldig nyttig siden man setter potensielle problemer i fokus og kan handle slik at de kanskje aldri oppstår?
Teknikk og taktikk
Når vi har begynt å stille oss selv en del spørsmål som forhåpentligvis gir noen svar, kan vi jobbe videre med direkte teknikk og taktikk. Noe av det viktigste når vi drar på vintertur er fuktighet, mat og avfall. Vann og fuktighet leder kulde 25 ganger bedre enn luft og dermed er vann og fuktighet særlig viktig. Dette er også hvorfor vi bruker ull innerst på kroppen. Ullen leder fuktigheten vekk fra kroppen, men varmer også selv om den er våt.
Maten vi spiser er energien til kroppen og den trenger langt mer på tur om vinteren enn den gjør til hverdags. Man trenger også en jevn strøm med næring og energi siden kroppen merker at det er kaldere rundt oss og setter opp varmeproduksjonen. Noen gang opplevd nærmest hetetokter etter å ha kommet inn etter en hel dag ute på vinteren? Det er kroppen som fortsatt har på varmeturboen! Drikke er også veldig viktig og det er ikke alltid like lett å få i seg verken kaldt vann eller varm drikke når man er underveis på tur. Vi må prøve å få i oss 3-5 liter væske om dagen litt avhengig av temperatur og aktivitetsnivå og tro meg når jeg sier det at det er ikke lett å drikke så mye! Når kroppen har trukket det den næringen den trenger samles det selvfølgelig også en del avfall i kroppen som vil ut. Dette er kanskje det viktigste siden man bruker også en god del energi på å holde dette avfallet varmt i kroppen. Med andre ord så stjeler kroppens avfall varme og energi fra kroppen. Vi må derfor kvitte oss med kroppens avfall sånn at den energien kan brukes på andre viktige ting i kroppen.
Til slutt skal jeg skrive en hendelse med to typer tenking og utfall som er basert på en egen erfaring fra en vintertur i fjor. Dere kan jo selv tenke hvem som var meg og hvem som var min samboer i snøhulen?
Utfall nr.1
” Snøhulen er ferdig og jeg har laget middagsmaten i kveld. Pasta med kjøttsaus. Det var passe godt. Jeg har fått en del snø på liggeunderlaget mitt men det er så lite så det gjør ingenting. På tide å krype i posen men kjenner jeg må litt på do. Likeså greit å ta det i morgen. Dessuten finner jeg ikke hodelykten min heller i alt utstyret mitt. Sekken er faktisk tom så jeg har alt ute rundt meg…jeg rydder det i morgen. Jeg kryper i posen min og den er iskald. Tar litt tid å sovne men det går til slutt…”
Utfall nr. 2

Om noen har noen spørsmål eller skulle ønske jeg kunne skrive om et spesielt tema så ta kontakt på mail: erik.gromstad(a)gmail.com. Jeg svarer gjerne på spørsmål av alle slag!