NaturligVis – Vintertid

Ja her kommer min lille nye spalte som Morten spurte om jeg ville skrive som et innslag til HUBO. Det er naturligvis bare hyggelig om jeg kan dele noen tanker med dere (speidere, ledere, mammaer og pappaer!). Tanken er at jeg skal skrive litt om hva jeg tenker om forskjellige emner rundt friluftslivet jeg har lært gjennom studiet mitt her i Bø(Friluftsliv/kultur og naturveiledning).

Siden friluftslivet er en veldig stor del av 7.Oslos virksomhet, håper jeg det kan være til en eller annen nytte for dem som leser? Jeg skal prøve å dele opp spalten min i mindre deler hvor jeg tar for meg litt av hvert.

Vinter:
Min debut skal handle om vintertiden som vi har så symbolsk gått inn i ved å stille klokkene en time bakover. Til tross for en time ”mindre” er denne tiden av året helt unik på mange måter, men jeg tenker naturligvis mest på det å komme seg ut på tur. Myggen er borte, gradene kryper nedover og snøen daler ned. Dette med snø er jo det som gjør vinter til vinter og det er fantastisk at vi bor i et land hvor det faktisk blir skikkelig vinter. Jeg vil nesten si at vi er pålagt å bruke det privilegiet at det faktisk legger seg snø på bakken vår!? Og hvem vet hvor lenge det vil vare?

Samtidig bør vi kunne noen ekstra ting om vinterfriluftslivet som er rimelig viktig. Vi bør ha kjennskap til kart og kompass og skredfare. Har vi kunnskaper om dette kan vi bedre velge turområde og unngå en del risiko.

Forberedelser til vinteren:
Det er ikke så mye vi trenger for å gjøre oss klare for vinteren og vi trenger kanskje ikke gjøre det heller, men noen ting kan lønne seg å ta litt tak i. Kanskje har utstyr blitt slitt eller ødelagt i fjor vinter? Dette kan det lønne seg å reparere eller erstatte før man skal bruke det. Impregnering av støvler og klær er noe mange gjør, men hva med sekken og liggeunderlaget… får de noe stell? Det er viktig at sånt utstyr også vedlikeholdes og impregneres sånn at de blir motstandsdyktige mot snø og regn og skitt fra bakken. I senere år har jeg lært at hvis ting blir ødelagt mens man er på tur, kan det by på en del problemer. Derfor kan det være veldig nyttig å lage et lite reparasjonssett med litt duct tape, ståltråd, superlim+++

Utstyr:
Jeg skal skrive litt om utstyr også. Er det noe jeg virkelig har lært av 16 år i kanaljene og friluftstudiene mine, så er det synet på utstyr. Jeg syns det er utrolig beundringsverdig hva slags utstyr man klarte seg med før i tiden og denne typen for utstyr har veldig dårlig plass i det norske friluftslivet i dag. Dette går også litt under tanken om at vi må lære å krabbe før vi kan lære å gå. Vi bør altså mestre kart og kompass og alltid ha det med før vi kjøper GPS. Vi må ha en grunnmur å legge fremtidens utstyr og kunnskaper på. Samtidig sier jeg ikke at GPS er dårlig eller at vi alle skal fjolle rundt i bomull og vadmel hele tiden. Men det er faktisk ikke sånn at GORE-TEX alltid er det beste og som regel trenger vi ikke det beste heller. Riktig nok stiller vinteren andre krav til utstyr og noe fungerer bedre for meg enn for deg… det er en smakssak rett og slett! Her kommer min liste over utstyr jeg mener er gull og nødvendig å ha på vinteren:

• Ull lue (her duger ikke fleece… skikkelig ull holder deg varm om øra!)
• Gamasjer (et plagg som gjør mye mulig. Kan brukes hele året!)
• Ullvotter (Ikke noe hansker takk! Brukes med overtrekksvott….fint og flott!)
• Hodelykt (En som lyser bra, tåler juling og kan betjenes med votter på)
• Vanntett pakkpose(r) (nyttig og mindre miljøskade enn en ny søplesekk for hver tur!)
• Drikkeflaske med stor tut (Sportsflasker/brusflasker fryser igjen & tar lang tid å fylle)
• Kniv (denne får du bruk for! Hold den skarp og ha den i belte)
• Forsvarets fotposer (utrolig deilig med tjukke ullkartanker eller duntøffler oppi)
• Liggeunderlag (mye varme kan gå tapt her ikke tynnere enn ca 14mm.)
• Solbriller og skibriller (du får bruk for begge om været blir bra eller dårlig)

Tror jeg har fått med meg det viktigste i listen min? Det finnes massevis av godt og smart utstyr. Om noen kommer på noe annet eller nytt etter å ha lest listen så har den gjort sin fulle nytte.

Det er ikke alltid så lett å vite hva slags utstyr som kan passe for seg. Jeg har lært meg at det beste er å spørre noen som har egne erfaringer. Det vil si at dere (leserne av HUBO) bør bruke hverandre angående spørsmål om tur, utstyr og nye kunnskaper. Jeg kan også svare på spørsmål fra alle som måtte lure på noe. Også tilbakemeldinger på denne spalten setter jeg pris på. Noe jeg bør skrive om eller noe jeg kan endre på?
Skriv en mail til erik.gromstad(a)gmail.com
Dette innlegget ble publisert i Artikler, Nyttig. Bokmerk permalenken.
Add Comment RegisterLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *