Somalia

Et av måndens temaer er å ta et patruljemerke.Vi i Oter har derfor valgt å ta patuljemerket Nord-Sør. Endel av merke er å fortelle om et annet land, hvor vi har valgte landet Somalia.

Her kan du se linken til merket: http://www.speiderbasen.no/vis/?id=575

Somaliere i Norge er den tredje største gruppen av innvandrere i Norge og omfatter 35 912 personer (2014). Somalierne er dermed den største ikke-vestlige innvandrergruppen i Norge.

Litt fakta

Klansystemet i Somalia finnes fortsatt og er preget av maktkamp og voldelige konflikter. I dag er befolkningen avhengig av klansystemet for å få beskyttelse. I 2010 var 1 av 6 somalere på flukt.

Tørken som rammet Somalia med hungersnød i 2010/11 har fortsatt følger i Somalia. Somalia eksporterer for det meste kveg til utlandet. De har en veldig dårlig økonomi og de somalske myndighetene forverrer situasjonen ved å ta penger for seg selv. Dette er kalt korrupsjon.

Økonomien i Somalia er avhengig av familie i utlandet som sender penger hjem.

Under kolonitiden var Somalia både under Britisk, Fransk og Italiensk styre og de snakker derfor somalisk, engelsk, arabisk og italiensk. Den offisielle religionen i Somalia er sunnimuslimer(/islam). Noen etniske grupper er somali(85%), bantu og arabere(15%).

Industrien

Somalia er et forholdsvis ressursfattig land, hvor næringslivet fra tidlig i 1990-årene ble sterkt rammet av borgerkrigen.

Landbruket er den viktigste næringsveien, og domineres av husdyrhold og selvbergingsjordbruk. Ca 70–75 % av befolkningen har husdyrhold – kameler, geiter, sauer og kveg – som sin fremste inntektskilde, og levende dyr. Kjøtt og hunder har tradisjonelt vært Somalias mest verdifulle eksportprodukter.

Bananer er det viktigste eksportprodukt fra jordbruket,

Fisk utgjør ingen vesentlig del av den somaliske dietten, men landet eksporterer bl.a. hummer og hai-finner.

Somalia eksporterer mye bananer og kveg, men veldig lite av dettte kommer til Norge.

Dyrelivet

Dyrelivet er rikest i sør (Nedre Juba). Her finnes honninggrevling, flodhest, elefant, sjiraff, grevysebra, leopard og løve. Arter med stor utbredelse er kappebavian, klippegrevling, sjakaler, hyener og jordulv. På tørkesavannen og i halvørken forekommer bl.a. sandrev, sjiraffgaselle (gerenuk) og villesel. Gribber, trapper, lerker og vevere er karakteristiske representanter for landets mer enn 700 observerte fuglearter. Somalia har en tropisk og subtropisk klima. 

Familie

Familien består av mann, kone / koner og barn. Ifølge islamsk lov, kan en mann ha opptil fire koner hvis han kan støtte dem. I Somalia er det veldig viktig å vite hvem alle i familiene er. Familien kan også inneholde mer fjerne slektninger som har behov for hjelpe.

Historie fra Somalia: Nyttårstrommen

Den handler om landsbyen Meygaagta, de hadde en tromme som var pyntet med edelstener og gull. De spillet på denne trommen hvert år på nyttår. De sa at trommen bringte lykke til landsbyen.

En dag kom jinnene som bodde på Golisfjellet for å stjele trommen. De tok den med til toppen av fjellet, etter de tok den kom ulykke og uhell til landsbyen. Det var et sagn om at bare en ung jente som skjønnhet ikke kan forgå, fordi hun aldri har tenkt en ond tanke eller sagt et vondt ord om noen, og hun skulle ha hår så langt som en kappe. Etter mange år glemte de sagnet.

En gjetergutt som dro opp til fjellet hørte at jinnene snakket om sagnet. Han dro tilbake til landsbyen og fortalte om sagnet. Etter sju dager med leting fant de en jente som passet til jobben. Hun gikk opp til fjellet og drepte jinnene. De fikk tilbake trommen, og lykken kom tilbake til landsbyen.

Laget av alle Oterne 🙂

Dette innlegget ble publisert i Artikler. Bokmerk permalenken.
Add Comment RegisterLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *