Plassering av merkene på speiderskjorta

Speiderskjorta som vi bruker er en ganske vanlig gråaktig skjorte. Noe av det som allikevel skiller den fra andre skjorter er alle merkene. Merkene på speiderskjorta forteller en hel del om hva vi har opplevd og hvor vi hører hjemme i speidersystemet.

Det er ikke alltid like lett å vite hvor et nytt merke skal plasseres. Denne artikkelen skal derfor prøve å guide deg gjennom jungelen av forskjellige merker, og plasseringen av disse. Vi gjør oppmerksom på at innholdet på denne siden er tilpasset speidere i 7.Oslo, og at noe derfor er anderledes i andre grupper rundt om i landet.


Bildet over viser en ganske typisk speider i flokken. De merkene som alle i flokken skal ha er gruppebånd, kullmerke, verdensmerket, forbundsmerke, samt gul enhetsmarkering bak på skjerfet. I tillegg til de merkene som er felles for alle kan hver enkelt speider gjøre seg fortjent til såkalte fordypningsmerker.

De som er kulledere har også 2 striper på den venstre lomma. Kullassistenter har én slik stripe på høyre side av venstre lomme. Spissen på vinklene i disse stripene skal peke nedover.


Her ser vi en ganske typisk speider i troppen. Alle speidere i troppen skal ha gruppebånd, kretsmerke, patruljemerke, verdensmerket, forbundsmerke, samt grønn enhetsmarkering bak på skjerfet. I tillegg til disse er det en mengde forskjellige merker som kan skaffes seg på forskjellige måter. Her er noen:
  • Fordypningsmerker
    Merker som beviser at speideren har gode kunnskaper innenfor forskjellige temaer. Mange slike merker blir omgjort til en merkesnor rundt høyre skulder.
  • Patruljefører-/assistentstriper
    Patruljeføreren (peffen) i hver patrulje har 2 striper på den venstre lomma. Assistenten (assen) har én slik stripe på høyre side av venstre lomme. Spissen på vinklene i disse stripene skal peke nedover.
  • Norges-merke
    Brukes av speidere som drar på tur til utlandet.


Dersom du vil vite mer om bruken av merker på speiderskjorta kan du ta en titt på denne siden.

Bildene i denne artikkelen er en manipulert utgave av et bilde fra Norges Speiderforbund
Dette innlegget ble publisert i Artikler, Nyttig. Bokmerk permalenken.
Add Comment RegisterLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *